Uitdaging voor vaarten Romeinse schepen

De Stichting Romeinse Schepen Utrecht (SRSU) heeft een replica in bezit van het Romeinse schip ‘De Meern 1’. SRSU is statutair verantwoordelijk voor het onderhoud/beheer en de exploitatie. Op beide onderdelen spelen vraagstukken waarvoor het Erfgoed Expert Team om advies is gevraagd. Kortweg hoe kan SRSU het onderhoud/beheer en de exploitatie van ‘De Meern 1’ het beste organiseren?

Daarbij is onder meer gekeken over funding via steunclubs, subsidies en exploitatie. Ook zaken als hoe start je nu precies de vaarten op en waar doe je dat, hoe kom je aan schippers die dat kunnen doen, weke verhalen kunnen worden verteld, waar kan nog meer samenwerking worden gevonden? Van belang darbij was ook om te kijken hoe kan worden aangehaakt bij de Werelderfgoedstatus van de voormalige Romeinse grens en hoe doelgroepen kunnen worden bereikt in een veel groter gebied.

Het advies van het Erfgoed Expert Team over bovenstaande is direct opgepakt door de SRSU. Sterker nog ‘De Meern 1’ gaat echt van start! Elk seizoen wordt er gevaren langs de Limes met de aldaar lopende initiatieven. Vaarten worden gepland in Vreeswijk (vanaf Museumwerf), Utrecht, Woerden, Alphen aan den Rijn en Zwammerdam.