Advies voor Nederlands Stoommachinemuseum

in Erfgoed

Het Nederlands Stoommachinemuseum is gehuisvest in het voormalige stoomgemaal Vier Noorder Koggen in de gemeente Medemblik. De collectie van het museum wordt gevormd door het nog werkende stoomgemaal zelf en een unieke verzameling werkende stoommachines die in Nederland dienst hebben gedaan en die tezamen de invloed en de ontwikkeling van de stoomtechniek in Nederland illustreren.

Het stichtingsbestuur is met een masterplan hard op weg naar een andere koers met bezoekersaantallen om zodoende te komen tot een gezonde exploitatie. Het stichtingsbestuur heeft het Erfgoed Expert Team (EET) gevraagd te adviseren over de koers en verbeterpunten aan te dragen.

Na het uitwerken van diverse scenario’s heeft dit geleid tot een advies waarin de koers van het masterplan de juiste is, maar met verbijzonderingen en aanpassingen. Belangrijk hierin is de verbreding van het verhaal van het museum: van stoommachines naar de impact van stoom op de samenleving plus het verhaal over watermanagement en moderne innovatieve energievormen. Daarmee maak je het museum aantrekkelijker en relevanter voor een bredere doelgroep.